Utrechtse raad stemt in met ambitieus luchtbeleid

11-12-2020

De Utrechtse gemeenteraad stemde donderdag 10 december in met een ambitieus pakket aan maatregelen voor gezondere lucht. Met deze maatregelen komt ook de doelstelling van het Schone Lucht Akkoord in zicht.

Utrecht past onder meer de milieuzone voor dieselauto’s aan, er komen eisen voor schonere bouwwerktuigen, een sloopregeling voor oude auto’s, experimenten voor een houtstookvrije wijk en een voorlichtingscampagne voor houtstook.  

Strengere milieuzone
De milieuzone strenger en groter maken moet bijdragen aan schonere lucht in de hele stad. In de plannen wordt de milieuzone in elk geval strenger; de toegestane emissie van dieselauto’s wordt verder verlaagd. Als het nodig blijkt, wordt de milieuzone op termijn vergroot tot aan de snelwegring. Voor inwoners met een auto’s die straks niet meer de milieuzone in mag, komt er een sloopregeling met subsidie.

Schoon stoken
Houtrook is slecht voor de luchtkwaliteit. Veel long- en astmapatiënten hebben last van houtrook. Veel mensen zijn zich nog niet bewust van de gevolgen van houtrook voor de gezondheid. Utrecht gaat daarom een voorlichtingscampagne opzetten om schoon stoken aan te moedigen. Voor mensen die last hebben van houtrook komt meer informatie over welke hulp zij kunnen krijgen bij een gesprek met hun buren hierover. Ook komt er een subsidieregeling voor het verwijderen van een stookkanaal. Utrecht start bovendien experimenten met een houtstookarme wijk.

Lees meer op de site van de gemeente Utrecht. 

Afbeeldingen

Twitter

Cookie-instellingen