RIVM: tweederde minder uitstoot door vuurwerk

06-01-2021

In de nieuwjaarsnacht zijn in steden veel lagere concentraties fijnstof gemeten dan vorig jaar. In de nieuwjaarsnacht mocht vanwege Covid-19 en daardoor overvolle ziekenhuizen geen vuurwerk worden afgestoken.

Tussen middernacht en 1 uur vannacht is per meetstation gemiddeld zo'n 200 microgram per kubieke meter lucht aan fijnstof (PM10) gemeten. Vorig jaar ging het om circa 650 microgram, zo blijkt uit cijfers van het RIVM. 

Bron: NOS

Volgens onderzoeker Joost Wesseling van het RIVM was het een "redelijk uniek jaar". Na 1 uur vannacht nam de gemeten hoeveelheid fijnstof namelijk nog iets toe, waar het andere jaren na een uur altijd afneemt. "Een mogelijke verklaring is dat sommige mensen de kat uit de boom hebben gekeken en later wat vuurwerk hebben afgestoken, dat er brandjes zijn gesticht of dat er laat nog veel houtstook was."

Het RIVM wijst erop dat het om een voorlopige analyse gaat van ongevalideerde officiƫle metingen in zo'n 20 steden, langs snelwegen en industriegebieden, gecombineerd met resultaten van honderden fijnstofsensoren van burgers. Een uitgebreide analyse van heel Nederland zal later verschijnen

Afbeeldingen

Twitter

Cookie-instellingen