Nieuwsbrief Schone Lucht Akkoord nummer 15

Nieuwe WHO advieswaarden luchtkwaliteit

Op 22 september 2021 heeft de World Health Organization (WHO) nieuwe advieswaarden voor de luchtkwaliteit uitgebracht. De advieswaarden zijn flink naar beneden bijgesteld ten opzicht van de advieswaarden uit 2005.

DUP in uitvoering: Amersfoort haalt vieze brommers en scooters van de weg

E143_MartinHogeboom_05-03-21

Amersfoort haalt inwoners over om over te stappen op elektrisch vervoer en met hun brommer, scooter of snorfiets naar de sloop te tuffen. 'We hopen dat vooral de oudste brommers, de meest vervuilende, uit het straatbeeld verdwijnen', zegt Fokkemijn Verwers van gemeente Amersfoort. De Amersfoortse brommerverduurzaming is een maatregel die gefinancierd wordt met SpUk-geld.

Uitvoeringsplan Papendrecht zet in op koppelkansen

2 Aanlegsteiger + waterbus b

Gluren bij de buren, altijd leuk. Daarom af en toe een interview met medewerkers van een provincie of gemeente. Over hoe zij dat doen, zo’n decentraal uitvoeringsplan (DUP) opstellen en uitvoeren. Waar worstelen ze mee? Wat is een makkie en hoe komt dat? Deze keer Papendrecht: 'We hebben veel baat bij de regels die al ontwikkeld zijn rond houtstook.'

Locaties gezocht voor pilots hoogblootgestelden, reageren voor 5 november

Meedoen aan een pilot om een locatie met erg ongezonde lucht te verbeteren? Dat kan. De themagroep hoogblootgestelde gebieden zoekt 4 locaties waar bronnen als verkeer, industrie, landbouw en havens zorgen voor een hoge dosis ongezonde lucht. En 1 plek waar de blootstelling aan ongezonde stoffen in de lucht juist laag is. Eind 2021 willen we aan de slag met pilots om te onderzoeken welke aanpak in die gebieden effect heeft.

Denk mee over toekomstig Europees luchtbeleid

VlagEU

Hoe moet de nieuwe EU-regelgeving voor schone lucht eruit komen te zien? Je kunt tot en met 16 december 2021 je mening hierover delen met de Europese Commissie. Overheden, organisaties, onderzoeksinstellingen en bedrijven die actief zijn op het gebied van gezondheid of luchtkwaliteit kunnen hieraan meedoen.

Brief aan de Tweede Kamer over voortgangsmeting Schone Lucht Akkoord

Staatssecretaris Van Weyenberg heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de voortgangsmeting van het Schone Lucht Akkoord. Het streven is om begin 2022 de resultaten van de eerste voortgangsmeting klaar te hebben.

Samen voor zuivere lucht

De Vlaamse Milieu Maatschappij heeft samen met het RIVM, GGD Haaglanden, TNO en Universiteit Antwerpen een online platform ontwikkeld over participatie. Organisaties, lokale overheden en burgers kunnen hiermee ontdekken wat ze (nog meer) kunnen doen om de lucht in de omgeving schoner te krijgen. Een goede aanvulling op de ideeën en maatregelen die het Schone Lucht Akkoord al geeft, want het platform kijkt nog breder dan het SLA.

Programma Schone Lucht Kennisdag 4 november, reserveer nu een gratis ticket

Volop discussie en levendige kennisuitwisseling op het programma van de Schone Lucht Kennisdag op 4 november. Welke kennisvragen hebben prioriteit, welk onderzoek kan stoppen? Over dat soort vragen gaan we de discussie aan. En niet alleen daarover. Je vragen kun je ook afvuren op de deskundigen, bedrijven, gezondheidsorganisaties en jongeren die hun idee pitchen of in de verdiepingssessies.

24 november, bijeenkomst Citizen science en het meten van luchtkwaliteit

Het RIVM organiseert in het kader van het Schone Lucht Akkoord de participatiesessie 'Citizen science en het meten van luchtkwaliteit'.
Op het programma staat onder meer een sessie over waar je aan moet denken bij het opzetten van een citizenscience-project. De provincie Zeeland en de gemeente Rotterdam hebben het afgelopen jaar zelf een project voor burgerwetenschap opgezet. Zij delen op 24 november hun ervaringen en tips.