Nieuws Schone Lucht Akkoord
Resultaten
Royal HaskoningDHV heeft een rapport uitgebracht waarin de resultaten van de SLA pilots hoogblootgestelde gebieden worden gepresenteerd. Op basis daarvan hebben ze een handreiking opgesteld voor een gebiedsgerichte aanpak om de luchtkwaliteit te verbeteren.
Gemeenten Blaricum en Laren traden kort achter elkaar toe tot het Schone Lucht Akkoord. Als buurgemeenten met soortgelijke knelpunten zochten zij de samenwerking. Beiden stellen zij centraal: bewustwording creëren onder de bewoners.
Na de succesvolle proef bij de vorige jaarwisseling stelt de gemeente Eindhoven ook komend oud en nieuw een lokaal afsteekverbod voor vuurwerk in. Onderzoek tijdens de vorige jaarwisseling, gefinancierd met SPUK SLA, wees namelijk uit dat het verbod leidde tot minder overlast en lagere fijnstofconcentraties.
Op 23 oktober 2024 kwamen beleidswerkers van over hele land samen op de deelnemersbijeenkomst van het Schone Lucht Akkoord. Hier kregen ze een inzicht in het meten en monitoren van luchtkwaliteit.
GGD Gelderland-Midden adviseert voortaan vooraf bij álle Arnhemse nieuwbouwplannen langs drukke wegen over wat nodig is om er gezond te kunnen wonen, werken of naar school te gaan.
Gemeente Eijsen-Margraten is net aangesloten bij het Schone Lucht Akkoord. Wethouder Mark Gerritsen ervaart belemmeringen door de ligging van de gemeente. De zware industrie van Wallonië ligt vlakbij. Door deelname aan het SLA verwacht hij te kunnen sparren met vergelijkbare gemeenten die grenzen aan industrie.
Op 24 oktober 2024 startte landelijke voorlichting om Nederlanders bewust te maken van de gezondheidsrisico's van houtstook.
Op 14 oktober 2024 heeft de Europese Raad de nieuwe Europese richtlijn voor luchtkwaliteit formeel aangenomen. Vanaf 2030 gaan er strengere eisen gelden voor bijvoorbeeld fijnstof en stikstofdioxide. Binnen 2 jaar moet Nederland de Europese regels omzetten naar nationale wetgeving.
Er is nieuw voorlichtingsmateriaal beschikbaar over houtstook (2024-2025). Hiermee kunnen gemeenten het gebruik van de Stookwijzer stimuleren, zodat burgers minder stoken als er weinig wind staat. Daarnaast is er landelijke voorlichting over de negatieve gezondheidseffecten van houtstook, met een toolkit voor gemeenten.
Hier vindt u een overzicht van de subsidieregelingen op het gebied van duurzame mobiliteit.