Nieuws Schone Lucht Akkoord
Resultaten
Deelnemers aan het SLA en andere betrokken partijen worden gevraagd om zelf elementen op te pakken uit de kennisagenda. Cora Smelik, gedeputeerde Flevoland, Meindert Stolk, gedeputeerde Zuid-Holland en Paula Bronsveld van TNO laten hier hun licht over schijnen.
Om goed schoneluchtbeleid te kunnen voeren - met een meetbare verbetering van de gezondheid als effect - hebben de deelnemers aan het SLA afgesproken een kennisagenda op te stellen. Die is er sinds mei van dit jaar. André Peeters Weem van Rijkswaterstaat vertelt over de verdere planning en op welk moment de hulp van gemeentes en provincies welkom is.
Welke mogelijkheden zijn er om met toezicht en handhaving emissiereductie te bereiken? Royal HaskoningDHV voerde in opdracht van Themagroep Industrie van het Schone Lucht Akkoord (SLA) een voorverkenning hiervoor uit. Hieruit kwamen praktische tips die snel uit te voeren zijn.
Waar staan we met de kennisagenda van het Schone Lucht Akkoord? Wat is er al mee gedaan en waar willen we naar toe? Tijd voor een update, een half jaar na de presentatie van de kennisagenda op het jaarcongres van het Schone Lucht Akkoord in mei 2022. Lennart Trouborst, senior adviseur luchtkwaliteit van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, geeft antwoord op zes vragen.
Het meest opvallende in het voorstel van de Commissie is de aanscherping van de grenswaarden voor de meest luchtvervuilende stoffen. Zo moeten uiterlijk in 2030 de jaargemiddelde concentraties PM2,5 en PM10 gedaald zijn naar respectievelijk 10 en 20 μg/m3. Voor NO2 wordt de nieuwe waarde 20 μg/m3.
De routewijzer houtstook en overlast is een hulpmiddel voor overheden om uitstoot of overlast van houtstook door particulieren aan te pakken.
De staatssecretaris heeft een brief aan alle gemeenten gestuurd om aandacht te vragen voor een goede balans tussen begrip voor het meer stoken aan de ene kant en voor handhaven bij overlast aan de andere kant. Met name kwetsbare hoog gevoelige groepen zoals longpatiënten kunnen veel overlast hebben als gevolg van houtstook.
Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft een reactie gegeven op vragen van de Tweede Kamer over het behalen van de nieuwe WHO-advieswaarden voor de luchtkwaliteit. De staatssecretaris werkt aan een plan om stapsgewijs toe te werken naar de WHO-advieswaarden. Daarbij wordt ook gekeken naar de haalbaarheid van maatregelen.
Al lang was er sprake van in Venlo, maar toch tekende de gemeente pas onlangs het Schone Lucht Akkoord. Wethouder Tom Verhaegh vindt dat logisch. ‘Met de ondertekening moeten er ook concrete acties komen. Ik zie het als een verplichting om een volgende stap te zetten en nog meer schone lucht te realiseren.’
Met de strengere regels voor industriële emissies in het Staatsblad lost het Rijk 2 belangrijke afspraken uit het Schone Lucht Akkoord in.