Maaike Vollebregt: ‘Scholen willen heel graag opdrachten doen voor gemeenten’

Gepubliceerd 9 juni 2022

Maaike Vollebregt speelde samen met haar leerlingen een thuiswedstrijd tijdens het Schone Lucht Jaarcongres op 30 mei in Almere. Als docent aan het Helen Parkhurst Technasium in Almere probeert ze scholieren bewust te maken van het probleem van een slechte luchtkwaliteit.

Leerlingen van het Technasium voeren regelmatig technisch onderzoek uit voor een opdrachtgever. Samen met enkele van haar leerlingen liet Maaike Vollebregt zien welke projecten de school uitvoert om scholieren te doordringen van het belang van schone lucht.

Bijdrage van scholieren aan het Schone Lucht Jaarcongres
Bijdrage van scholieren aan het Schone Lucht Jaarcongres

Fijnstofsensor maken

Een van die opdrachtgevers was 7 jaar geleden het RIVM. Maaike Vollebregt: ‘De opdracht was om een fijnstofsensor te ontwikkelen waarmee het voor iedereen relatief simpel is om betrouwbaar fijnstofconcentraties te meten in de woon-werkomgeving. We zijn nu 3 fijnstofsensors verder, de leerlingen hebben hem steeds verder verbeterd. Met deze sensor meten inmiddels leerlingen, maar ook het RIVM en burgers fijnstofconcentraties.’

Fijnstofsensor maken op het Schone Lucht Jaarcongres
Fijnstofsensor maken op het Schone Lucht Jaarcongres

Breder publiek

Fijnstofmetingen zijn onderdeel van het lesprogramma. De leerlingen meten op verschillende manieren fijnstof in hun omgeving, onder meer met een snuffelfiets, een fiets met sensor, waarmee ze routes fietsen die veel scholieren nemen, om te kijken hoe schoon de lucht hier is. ‘Met de presentaties van scholieren halen we van tijd tot tijd de krant, waardoor we niet alleen de scholieren, maar ook een groter publiek bewust maken’, vertelde Maaike Vollebregt.

Scholen willen projecten

Ze riep gemeenten en provincies op om de samenwerking met scholen te zoeken en met meer projecten te komen. ‘Scholen willen héél graag met jullie aan de slag.’ Via de weg van onderwijsprojecten zag ze ook mogelijkheden om in het bedrijfsleven meer aandacht voor het probleem van fijnstof te genereren.

Heeft u een idee voor zo’n project waarbij u scholieren wilt betrekken? Dat kunt u mailen naar schoneluchtakkoord@minienw.nl.

Grote klas

De zaal veranderde in een grote klas met meer dan 100 leerlingen. Het bleek dat zelfs onder de experts nog wat onduidelijkheid bestaat over de invloed van fijnstof op de luchtkwaliteit. Dat het goed zou zijn als er een landelijke fijnstofcampagne zou komen, daar was wel eensgezindheid over.

Lees ook het nieuwsbericht van GLOBE Nederland.