Rotterdam ontwikkelt nieuw programma luchtkwaliteit met input van haar bewoners
In 2030 gaan de nieuwe Europese regels voor luchtkwaliteit in. Om aan de nieuwe normen te voldoen ontwikkelt de gemeente Rotterdam een nieuw programma luchtkwaliteit.
Omdat het een programma is onder de Omgevingswet, organiseert de gemeente een participatietraject. De resultaten van dit traject wegen mee in de keuzes die de gemeente gaat maken in het nieuwe programma. ‘We vragen bewoners hoe zij de luchtkwaliteit in hun wijk ervaren en wat zij vinden van mogelijke maatregelen', vertelt Bas van den Boogaard, beleidsadviseur milieu.
Rotterdam verwacht nieuwe Europese norm niet overal te halen
Bas van den Boogaard is beleidsadviseur milieu bij de gemeente en legt de aanleiding van het programma uit: ‘Op basis van modelberekeningen verwachten we dat we op een aantal plekken in de stad niet zullen voldoen aan de nieuwe Europese normen voor stikstofdioxide. Om die knelpunten weg te nemen zijn we een nieuw programma met maatregelen aan het ontwikkelen.’
Enquête en straatgesprekken
In 2025 organiseert de gemeente een participatietraject met bewoners en vertegenwoordigers van verschillende belangen, zoals die van bedrijven, reizigers en de gezondheidszorg. Een onderdeel hiervan is een enquête die de inwoners van Rotterdam kunnen invullen. In de enquête kunnen inwoners op de kaart van Rotterdam aangeven waar zij zich zorgen maken over de luchtkwaliteit, of waar zij juist schone lucht ervaren.
Ook toetst de enquête verschillende maatregelen. Bijvoorbeeld over alternatief vervoer voor de auto, een uitbreiding van de zero-emissie zone, autovrije straten en maatregelen rondom scheepvaart en industrie zoals walstroom en schoner produceren.
Van den Boogaard: ‘Vooral mensen in de leeftijdsgroep 27-40 jaar vullen de enquête in. Het is lastig om jongeren te bereiken. Daarom zetten we straatgesprekken in. We gaan naar de mensen toe en stellen ze ter plekke vragen over luchtkwaliteit.’

Bijeenkomsten
Naast de enquête en straatgesprekken zet de gemeente andere instrumenten in. Van den Boogaard: ‘We organiseren verdiepende groepsgesprekken met bewoner adviesraden en avonden voor de ‘dorpen’ rondom de Rotterdamse haven waar de luchtkwaliteit een groot thema is. Ook hebben we gesprekken met belangenbehartigers zoals de ANWB, ziekenhuizen, commerciële partijen en het Rotterdams Milieu Centrum.’

Resultaten beschikbaar na de zomer
In het najaar van 2025 komt er een rapport met de resultaten van het participatietraject. Deze resultaten worden meegewogen bij het samenstellen van het programma Luchtkwaliteit. Het rapport komt beschikbaar op de website rotterdam.nl/luchtkwaliteit.