Provincie Overijssel neemt duurzaam werkschip in gebruik

Gepubliceerd 23 september 2024

De provincie Overijssel heeft haar nieuwe, duurzame werkschip met waterstof-elektrische aandrijving in gebruik genomen. Het werkschip wordt gebruikt voor inspectie en schouw van de Overijsselse vaarwegen, het oplossen van meldingen en calamiteiten en het uitvoeren van incidenteel klein onderhoud.

Foto van het duurzame werkschip De Beulake
Het nieuwe werkschip De Beulake vaart in de Overijsselse vaarwegen.

De Beulake vervangt het huidige werkschip De Buffel. Dit oude, door een dieselmotor aangedreven schip nadert het einde van de levensduur en wordt nu vervangen door de duurzamere variant.

Volledig elektrisch

De provincie Overijssel koos voor een volledig elektrisch aangedreven werkschip met brandstofcelgenerator op waterstof. Met deze generator kan de vaartijd worden verlengd tot 4 dagen continu emissievrij varen. De generator laadt de accu aan boord op, wanneer walstroom niet beschikbaar is en tijdens langere werkdagen en meerdaagse (inspectie)vaarten. De waterstof wordt in verwisselbare drukflessen aan boord gehesen op het steunpunt van de provincie in Wanneperveen.

Het beperken van uitstoot van schadelijke stoffen en geluidsreductie zijn voor de provincie belangrijke uitgangspunten, omdat het schip veelal vaart in Natura 2000-gebieden, waaronder De Wieden en Weerribben.

Maximale SpUk-bijdrage

Projectbureau Maritime Developers en Groeneveldt Marine Construction B.V. uit Hendrik Ido Ambacht hebben het nieuwe werkschip ontwikkeld en gebouwd. De provincie Overijssel kreeg voor dit project de maximale bijdrage toegekend van 500.000 euro via de Specifieke Uitkering Schone Lucht Akkoord (SpUk) van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.