Wijkverpleegkundige wil duidelijkheid over houtrook

Gepubliceerd 2 november 2021

Wat doet het precies met je gezondheid als je houtrook inademt? De relatie tussen blootstelling aan houtrook en gezondheidsklachten wil Samenwerking Houtrookonderzoek blootleggen. Hilène Richel was 1 van de bewoners die meedeed aan het onderzoek.

‘Het is hoog tijd dat dit wordt uitgezocht. Buren zouden klachten over houtrook serieuzer moeten nemen.’

Zelf heeft ze geen gezondheidsklachten. Maar als wijkverpleegkundige ziet ze wat ongezonde lucht doet met mensen die bijvoorbeeld astma hebben. Hilène Richel: ‘Bij mensen met astma reageren de longen op elk klein spoortje luchtvervuiling. Laat staan als in de hele wijk de haarden aangaan. Dan is het voor astmapatiënten of ze continu door een dun rietje moeten ademen.’

Spruitjeslucht

In de wijk waar zij woont, lopen de conflicten over stookgedrag hoog op. Open haarden en rokende barbecues zijn in de hele wijk te ruiken. ‘Wie de vrolijke stokers erop aanspreekt, wordt in de buurtapp smalend weggezet als een zeur die niet tegen spruitjeslucht kan. Terwijl ik het nogal grof vind om een ander willens en wetens ziek te maken.’

Meedoen aan houtrookonderzoek

De wens om te kunnen onderbouwen dat rook van houtvuur en barbecues je gezondheid echt kan schaden, was voor Richel en twee buren reden om mee te doen aan Samenwerking Houtrookonderzoek van RIVM, TNO, IRAS en GGD Amsterdam.

Uitleg2_CHARRED
Uitleg blaastest

Blaastest

Ongeveer 50 bewoners uit IJburg, Bergen, Zutphen en De Meern hebben tussen 8 februari tot en met 10 mei 2021 dagelijks een blaastest gedaan, een dagboek bijgehouden en wekelijks zelf speeksel afgenomen voor verder onderzoek. Daarnaast hebben de onderzoekers met verschillende meetapparatuur op de vier locaties de luchtkwaliteit gemeten.

Fikkie stoken

‘Ik heb vroeger ook met veel plezier fikkie gestookt. Ik misgun niemand die lol, dus stoken verbieden hoeft niet van mij. Maar als uit het onderzoek blijkt dat stoken inderdaad gezondheidsklachten oplevert, dan zijn maatregelen wel op zijn plaats. Je kunt bijvoorbeeld denken aan filters op schoorstenen of zo. Ongeacht de uitkomst, het is goed dat er straks een sterk document bestaat met harde data. Of de overheid er nu mee aan de slag gaat of een actiegroep, er zal altijd wel iemand een aanpak op deze feiten kunnen baseren die uitmondt in schonere lucht’, besluit Hilène Richel.

Resultaten worden eerste kwartaal 2022 verwacht

In het eerste kwartaal van 2022 worden de resultaten van Samenwerking Houtrookonderzoek verwacht. Deze publiceren we dan onder meer in de nieuwsbrief van het Schone Lucht Akkoord. De resultaten komen ook op de website Samenwerking houtrookonderzoek van het RIVM.