Nieuw RIVM-station meet luchtkwaliteit in Noordoost-Groningen
Het luchtmeetnet van het RIVM is uitgebreid met een vierde meetstation in Groningen. Sinds 28 juni 2025 is dit station in Baamsum actief.

In Groningen wordt al jaren onderzoek gedaan naar de luchtkwaliteit, vooral rondom het bedrijventerrein Oosterhorn in Delfzijl. Eerder waren er zorgen in de omgeving over de uitstoot van stoffen. Uit onderzoek van TNO blijkt dat veel gemeten stoffen, zoals fijnstof, roet en zware metalen, ruim onder de wettelijke grenswaarden zitten.
Toch zijn er twee stoffen waarvoor extra aandacht is:
- SiC-vezels (uit de industrie), waarvan de provincie Groningen de hoeveelheid blijft meten.
- Fijnstof, waarvan de concentratie hoger lijkt te zijn dan wat het RIVM eerder berekende.
Nieuw meetstation: meer zekerheid, betere bescherming
Het aantal meetpunten van het RIVM in Noord-Nederland is vergeleken met West-Nederland laag. Om beter inzicht in de luchtkwaliteit in Groningen te krijgen, is op 28 juni een nieuw RIVM-meetstation in gebruik genomen in Baamsum, in Noordoost-Groningen. Provincie Groningen financierde het meetstation, met hulp van SPUK SLA-subsidie.
Het station meet real-time fijnstof (PM10 en PM2,5) in een rustig, landelijk gebied, zonder directe invloeden van verkeer of industrie. 'Hierdoor krijgt het RIVM een veel nauwkeuriger beeld van de achtergrondconcentratie van fijnstof in Noord-Groningen. En dat is belangrijk omdat schadelijke stoffen, zoals zware metalen, zich kunnen hechten aan fijnstof. Hoe beter we weten hoeveel fijnstof er is, hoe beter we mogelijke risico’s voor de gezondheid kunnen inschatten en aanpakken’, meldt provincie Groningen naar aanleiding van het nieuwe meetstation.
Luchtkwaliteit volgen
Bewoners kunnen de metingen van het nieuwe station real-time volgen via de Hinderapp. Via deze app kunnen bewoners ook klachten over de luchtkwaliteit melden. Provincie Groningen, Omgevingsdienst Groningen en vijf Groningse gemeenten hebben deze app ontwikkeld om samen met inwoners te werken aan een schonere en gezondere leefomgeving.
De metingen van het nieuwe station zijn ook zichtbaar op het Luchtmeetnet, een website van het RIVM. Naast de RIVM-meetstations zijn er ruim 1.000 burgersensoren actief in Noord-Nederland. De meetresultaten daarvan zijn zichtbaar op Samen Meten.