Feestelijke start ‘Scholieren meten luchtkwaliteit’ in Nijmegen

Gepubliceerd 1 december 2024

Het project ‘Scholieren meten luchtkwaliteit’ van GLOBE Nederland ging op 26 november 2024 feestelijk van start op het Kandinsky College in Nijmegen. Tijdens dit project meten leerlingen fijnstof, met snuffelfietssensoren, en stikstofdioxide (NO₂) met Palmes-diffusiebuisjes. Meer dan 30 gemeenten en provincies doen mee aan het project en betrekken zo scholieren bij luchtkwaliteit.

Afbeelding van groep leerlingen en wethouder Tobias van Elferen op de snuffelfiets
Leerlingen en wethouder Tobias van Elferen op snuffelfiets, fotograaf Duncan de Fey

Tijdens de aftrap benadrukte Tobias van Elferen, wethouder van de gemeente Nijmegen en lid van de Landelijke Stuurgroep Schone Lucht Akkoord, het belang van het project: ‘In Nijmegen meten we al stationair de luchtkwaliteit, maar wat gebeurt er als je met het verkeer mee fietst? Met de snuffelfietssensoren gaan we samen met scholieren die vraag beantwoorden.’

Leerlingen leveren data en ideeën

De metingen maken luchtvervuiling op lokaal niveau zichtbaar, waardoor gemeenten en provincies lokale vervuilingsbronnen beter in kaart kunnen brengen. Bovendien kunnen leerlingen deze inzichten delen, door in gesprek te gaan met gedeputeerden en wethouders, en oplossingen aan te dragen vanuit hun perspectief. Zo verzamelen scholieren niet alleen waardevolle data, maar leveren ze ook een bijdrage aan lokaal beleid.

Leerlingen fietsen - Fotograaf Duncan de Fey

Luchtvervuiling tastbaar

Het project maakt de impact van luchtvervuiling tastbaar voor jongeren. Liene Driessen, leerling aan het Kandinsky College, schrijft haar profielwerkstuk over fijnstof en deelt haar ervaring: ‘Mijn ouders waren de haard aan het stoken. Ik vertelde ze al dat dit veel fijnstof veroorzaakt, maar daar deden ze niks mee. Toen we naar buiten gingen om een rondje te wandelen nam ik mijn fijnstofsensor mee en zodra ik de deur uitstapte sloeg deze meteen rood uit. Ik had gelijk!' De directe feedback die de snuffelfietssensoren brengen, zorgt voor meer bewustwording onder jongeren (en hun ouders) van het belang van schone lucht.

Samen voor schonere lucht in heel Nederland

Wil je meer weten of ook meedoen als gemeente of provincie? Kijk op globenederland.nl/luchtkwaliteit

Deelnemende gemeenten en provincies

De volgende gemeenten ondersteunen het GLOBE-project in het kader van het Schone Lucht Akkoord: Amstelveen, Assen, Barneveld, Castricum, Deurne, Ede, Etten-Leur, Haarlemmermeer, Heerlen, Horst aan de Maas, Leiden, Meierijstad, Nijmegen, Oss, Papendrecht, Pijnacker-Nootdorp, Putten, Ridderkerk, Scherpenzeel, Venlo, Venray en Waalwijk.

Daarnaast wordt het project ondersteund door de provincies Drenthe, Gelderland, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht en Zeeland, evenals de Omgevingsdienst IJmond.