Gemeenten en provincies bestellen samen 712 snuffelfietssensoren

Gepubliceerd 24 mei 2024

In meer dan 30 provincies en gemeenten krijgen scholen snuffelsensoren. In totaal gaat het om 712 stuks. Leerlingen kunnen de sensoren aan hun fiets vastmaken en hem zo ombouwen tot snuffelfiets. Daarmee kunnen ze langs hun fietsroutes - bijvoorbeeld naar school - de fijnstofconcentratie meten.

2 fietsers met op de achtergrond een schoorsteen.
Deelnemers met een snuffelfiets

In augustus krijgen de scholen de snuffelsensoren geleverd. De landelijke aftrap vindt plaats in september. Binnenkort staat op de website van GLOBE een lijst van gemeenten en provincies die meedoen. Scholen kunnen zich vanaf dat moment aanmelden voor de meetapparatuur. Ook wordt het mogelijk voor scholen om zelf sensoren te bestellen.

Enthousiasme

GLOBE is het wereldwijde onderzoeksprogramma voor middelbare scholieren in samenwerking met NASA, RIVM, KNMI en universiteiten. Tientallen scholen gebruikten al de snuffelfiets sensor waarbij leerlingen zelf onderzoeksvragen gerelateerd aan de luchtkwaliteit beantwoordden. Dit jaar zal het aantal deelnemende scholen flink groeien. Ook ontwikkelde de organisatie bijbehorend lesmateriaal, geschikt voor verschillende vakken en inzetbaar van vmbo onderbouw tot vwo bovenbouw. Scholen, leerlingen en gemeentes en provincies zijn enthousiast over dit GLOBE fijnstof onderzoeksproject.

Ruim 30 gemeenten en provincies doen mee

Deze succesvolle samenwerking met scholen wilde GLOBE verbreden. Daarom is de organisatie afgelopen maanden intensief bezig geweest met een campagne om gemeenten en provincies te werven die snuffelfietssensoren voor scholen wilden financieren.

'Met de 712 sensoren die gemeenten en provincies in vier maanden tijd hebben besteld, kan GLOBE met scholen in ruim 30 gemeenten en provincies aan de slag. Daar zijn we heel blij mee', zegt Muriël van Oers, die vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bij het project is betrokken.

RIVM analyseert data

Scholieren gaan met hun data onderzoeksvragen beantwoorden. Het RIVM gebruikt de data voor wetenschappelijk onderzoek. Het onderzoeken van data die verzameld zijn door inwoners van Nederland, noemen we citizen science. Het RIVM heeft een speciaal portaal ontwikkeld om de citizen science data te verzamelen en te visualiseren: het Samen Meten portaal.

Ook stikstofdioxide

Naast fijnstof kunnen leerlingen ook meedoen met NO2-onderzoek. Scholen ontvangen hiervoor Palmes-meetbuisjes. Leerlingen kunnen hun NO2-metingen vergelijken met de metingen van de Tropomi satteliet. In dit project werken scholieren samen met KNMI en RIVM.