Nieuws Schone Lucht Akkoord
Resultaten
De kennisagenda van het Schone Lucht Akkoord is gepubliceerd. Wat weten we over luchtkwaliteit en gezondheid, wat weten we niet en wat kunnen we doen om die hiaten te dichten? Daar staat de kennisagenda voor.
In het Schone Lucht Akkoord is afgesproken om gezamenlijk een kennisagenda op te stellen. Deze kennisagenda werd parallel aan het jaarcongres gepubliceerd.
Er is geld beschikbaar uit de uitkering SpUk voor het SLA. Gemeenten en provincies kunnen aanvragen indienen wanneer ze het Schone Lucht Akkoord hebben getekend.
De industrie is een grote fijnstofuitstoter. Toch staan er in de uitvoeringsplannen van provincies en gemeenten weinig maatregelen voor de industrie.
Tijdens de sessie ‘Meer grip op gedrag? Bepaal je koers met het interventiekompas!’ vertelde Centrum voor Criminaliteitspreventie en veiligheid (CCV) hoe je als gemeente het Interventiekompas kunt inzetten om je doelgroep (stokers en mensen die hinder ondervinden) beter te leren kennen en te zorgen dat regels beter worden nageleefd.
In de deelsessie ‘Jongeren over een schone toekomst’ gaf de Jongerenmilieuraad (JMR) een presentatie over de participatietool die de raad ontwikkelde. Met deze tool kan de JMR de mening van jongeren ophalen. Op basis van die meningen schrijft de JMR een advies voor beleidsmedewerkers.
Maaike Vollebregt speelde samen met haar leerlingen een thuiswedstrijd tijdens het Schone Lucht Jaarcongres op 30 mei in Almere. Als docent aan het Helen Parkhurst Technasium in Almere probeert ze scholieren bewust te maken van het probleem van een slechte luchtkwaliteit.
‘Er moet meer gebeuren dan inspireren.’ Dat stelde Rob van Muilekom, gedeputeerde van de provincie Utrecht. Samen met Rob Maas van RIVM en Programmamanager van het Schone Lucht Akkoord Karin Blaauw voerde hij een panelgesprek bij het Schone Lucht Jaarcongres op 30 mei 2022 op de Floriade. Dagvoorzitter Ruud Koornstra leidde het panelgesprek.
De politiek speelt een belangrijke rol bij het verbeteren van luchtkwaliteit in Nederland. Staatssecretaris Vivianne Heijnen betrad tijdens het Schone Lucht Jaarcongres het podium om de aanwezigen te vertellen wat Den Haag doet om het Schone Lucht Akkoord in te vullen en welke stappen al zijn gezet. Scholieren stelden het regeerakkoord aan de kaak.
Kinderlongarts Ismé de Kleer van het Sint Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam schetste op het Schone Lucht Jaarcongres op 30 mei in Almere een verontrustend beeld: ‘Van de astmagevallen onder kinderen in Nederland wordt 20 procent veroorzaakt door blootstelling aan stikstofoxiden. Nederland is met dat hoge percentage het slechtst presterende land van Europa.’