Route 3: regels in het omgevingsplan
Resultaten
In het omgevingsplan kunnen gemeenten juridische regels over houtstook vastleggen. Het omgevingsplan hangt samen met andere instrumenten van de Omgevingswet.
Met de specifieke zorgplicht hebt u als gemeente een kapstok om op te treden tegen ernstige rookhinder door het stoken van hout en andere stoffen.
In het omgevingsplan zijn verschillende typen regels mogelijk waaronder houtstook niet regelen en houtstook toestaan met algemene regels.
U kunt als gemeente algemene regels voor houtstook koppelen aan een meldingsplicht of informatieplicht. U koppelt criteria aan de melding.
Per type regel in het omgevingsplan zijn enkele denkrichtingen uitgewerkt. De mate van uitwerking verschilt, en hangt af van de beschikbare kennis en ervaringen
Als gemeente kunt u in algemene regels stookrestricties vastleggen voor houtstook. Deze kunnen gekoppeld zijn onder andere aan specifieke weersomstandigheden.
Gemeenten kunnen in het omgevingsplan algemene regels opstellen over schoner stoken. Bijvoorbeeld regels zijn over droog hout stoken.
Als gemeente kunt u voor bepaalde wijken immissie-eisen voor houtstookgerelateerde geur of stoffen opnemen in het omgevingsplan. Uitvoering is complex.
Als gemeente kunt u voorwaarden stellen aan het gebruik van kachels en materieel. Voorbeelden zijn minimale afvoerhoogte, gebruik filters en eenmalige inspectie
Als gemeenten kunt u een vergunningplicht met beoordelingsregels instellen voor het stoken van hout door huishoudens.