Nieuws
Resultaten
De provincie Noord-Holland stelt in de periode van 2021 tot en met 2024 ruim € 4 miljoen beschikbaar voor industrie en havenbedrijven. Met deze subsidie kunnen bedrijven maatregelen nemen, waarmee zij de uitstoot van fijnstof, stikstofdioxide, geur en geluid verminderen.
Op 5 april 2022 heeft de Europese Commissie haar voorstel gelanceerd om de Richtlijn Industriële Emissies te herzien. Het kabinet is positief gestemd over de voorgestelde aanscherpingen. Het voorstel sluit mooi aan op de ambitie van het Schone Lucht Akkoord. De RIE in wording betekent onder meer een steun in de rug voor de maatregel om in vergunningen emissie-eisen op te nemen die zo dicht mogelijk aan de onderkant van de BREF-range liggen (zo weinig mogelijk uitstoot).
De industrie is een grote fijnstofuitstoter. Toch staan er in de uitvoeringsplannen van provincies en gemeenten weinig maatregelen voor de industrie.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft de factsheets luchtemissiebeperkende technieken laten actualiseren.
Nederland wil de luchtverontreiniging door de industrie verder verminderen. Om dit te bereiken, blijkt er juridisch meer mogelijk dan wat al jaren gebruikelijk is. Zeker nu de nieuwe Omgevingswet in aantocht is.
Op de website van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) zijn 2 nieuwe notities gepubliceerd, die helpen bij het vaststellen van emissiegrenswaarden in vergunningen voor luchtverontreinigende stoffen. De eerste gaat over de chemische sector en de tweede over voedingsmiddelensector. Eerder zijn notities voor stookinstallaties en afvalverbrandingsinstallatie gepubliceerd.
Omwille van schone lucht wil je de juiste eisen stellen aan industrieën. Belangrijkste voorwaarde is dat bestuurders de bestaande beslissingsruimte beter benutten om lokaal milieubeleid te formuleren. Adviesbureau KokxDeVoogd bracht alle juridische mogelijkheden voor vergunningverlening in beeld.
Margret Groot (Rijkswaterstaat) is medeverantwoordelijk voor het thema Industrie van het Schone Lucht Akkoord. Via de lijn van de vergunningen én de Rijksregels maakt ze samen met de sector stappen op weg naar een betere luchtkwaliteit. Praktisch en direct toepasbaar.