Nieuws
Resultaten
Op 26 november was de landelijke kick-off van het GLOBE snuffelfietsproject. De wethouder van Nijmegen, Tobias van Elferen, opende het programma dat plaatsvond op een van de deelnemende scholen, het Kadinsky College.
Op 20 november 2024 vindt de 3e Schone Lucht Akkoordparticipatiedag plaats in het RIVM-gebouw in Bilthoven.
TNO en Omgevingsdienst Ijmond testen samen nieuwe meetmethode voor houtrookoverlast.
In augustus is de landelijke aftrap van de snuffelfietssensoren campagne georganiseerd door GLOBE. Een mooi voorbeeld van burgerwetenschap waarmee middelbare scholieren langs de routes die ze fietsen de fijnstofconcentratie meten.
Op de participatiedag van het Schone Lucht Akkoord stond de vraag centraal hoe citizen science een rol kan gaan spelen in het maken van beleid.
Het Schone Lucht Akoord heeft samen met GLOBE Nederland, het RIVM en het KNMI twee prachtige projecten voor scholen opgezet. Leerlingen leren over luchtkwaliteit door metingen te doen aan fijnstof en/of NO2 in de lucht.
De Jongerenmilieuraad (JMR)) heeft een jongerenparticipatietool gelanceerd om jongeren mee te laten denken over het Nationaal MilieuProgramma.
Verschillende casussen leidden tot mooie gesprekken en discussies tijdens de themagroepbijeenkomst Participatie en Citizen science. Kennisdeling stond centraal tijdens de brede SLA-bijeenkomst op 2 februari 2023.
De burgermeetnetten zijn constant in ontwikkeling, op zoek naar de beste sensoren en de beste manieren om de data te analyseren. Er is nu een document met de belangrijkste sensoren en analysetools van dit moment, inclusief voordelen, nadelen en aandachtspunten.
Hoe zet je een participatief proces op een goede manier in elkaar? Daarvoor is nu de SLA-participatiegids beschikbaar. Met een stappenplan voor het opzetten van een participatieproces en een beschrijving hoe je de dialoog met burgers goed kunt organiseren.