Nieuws Schone Lucht Akkoord
Resultaten
Arnhem gebruikt de uitbreiding van de snelfietsroute in de stad als pilot voor het werken met emissieloze bouwmachines. ‘Het is mooi dat het een klein project is, dan hebben we snel resultaat.'
De gemeente Nijmegen wil, samen met veel andere organisaties, de inwoners meer bewust maken van de gezondheidseffecten van houtstook. Dit is 1 van de maatregelen uit het uitvoeringsprogramma luchtkwaliteit 2020-2030 van de Gemeente Nijmegen.
Presentatie van het kennisdocument schone binnenvaart en havens over walstroom, zero-emissie binnenhaven, aanbesteding/overheid als launching customer en stimuleringsmogelijkheden/financiële ondersteuning.
Gemeenten kunnen vanaf nu het voorlichtingsmateriaal houtstook 2021/2022 downloaden. Het is vrij te gebruiken op de eigen website en voor de pers.
Ook in Utrecht vinden nog veel mensen een houtvuurtje gezellig. Maar de rook brengt schadelijke stoffen in de lucht en kan voor overlast zorgen. De aanpak van houtstook binnenshuis is daarom een van de maatregelen van de gemeente Utrecht om de lucht in de stad gezonder te maken.
Wat doet het precies met je gezondheid als je houtrook inademt? Samenwerking Houtrookonderzoek wil de relatie tussen blootstelling aan houtrook en gezondheidsklachten blootleggen. Hilène Richel, wijkverpleegkundige van beroep en 1 van de bewoners die meedeed aan het onderzoek.
De Stookwijzer en het stookalert geven allebei advies over wanneer je een houtvuur beter uit kunt laten. De twee hulpmiddelen kunnen helpen om overlast voor de omgeving te beperken.
Hoe beoordeel je als gemeente objectief of houtstook overlast geeft? De themagroep houtstook van het SLA gaat het stappenplan dat hiervoor bestaat actualiseren, zodat het beter aansluit bij de praktijk. Het nieuwe stappenplan heet Routewijzer houtstook en overlast.
Helmond bouwt aan een 'slimme' nieuwbouwwijk. Een schone wijk ook. Onderdeel hiervan is dat de gemeente gaat kijken wat er mogelijk is om deze wijk houtstookarm te maken.
Wat kun je doen bij houtstookoverlast? Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) heeft tools en trainingen die toezichthouders en handhavers helpen. Het gaat onder meer om beïnvloedingstechnieken, gesprekstechnieken en analyse van de doelgroep.